• TERRITORI
  • PERSONES

La Fundació Pro-Penedès i la Mancomunitat Penedès Garraf organitzen una Jornada destinada a compartir i explicar les experiències d’autogeneració d’energia a les empreses

jornadaenergia2

Ponències de la Jornada:

pdf Ponència Pere Valls            pdf Ponència Josep Puig       

pdf Ponència Cades                    pdf Ponència Gramona

 

La Fundació Pro-Penedès i la Mancomunitat Penedès Garraf han organitzat una Jornada dedicada a compartir i donar a conèixer experiències que estan avançant cap a un nou model energètic. La Jornada ha tingut lloc a l’Auditori de la Família Torres a Vilafranca i s’hi ha exposat experiències empresarials del territori, amb nous models energètics basats en la generació d’energia pròpia per autoconsum, ja sigui electricitat o energia tèrmica.

La presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf, Rosa Huguet i el secretari de la Fundació Pro-Penedès, Joan Manel Montfort, han donat la benvinguda. Rosa Huguet, ha assenyalat que des de la Mancomunitat PG, fa uns anys que s’aporten estudis i es treballa per tal de donar més serveis. De fet Huguet, ha recordat que “s’acaben d’aprovar uns nous estatuts que ens permetran tenir més eines i avançar en aquest sentit. Cal actuar de manera constant, aquesta és la voluntat de la Mancomunitat”.

Per la seva banda, Joan Manel Montfort ha explicat que des de la Fundació Pro-Penedès es treballa a nivell de Vegueria “com volem que sigui el territori i ho fem tots junts”. Els polígons d’activitat econòmica és una de les àrees en les quals s’està treballant, amb la creació de quatre comissions que tracten els temes de formació, mobilitat, TIC i energia, cada una d’elles “amb una de les comarques de la Vegueria al capdavant”. El secretari de la Fundació ha afirmat que ens trobem davant “una nova revolució industrial. Cal tenir-ho present com a territori, perquè aquesta serà una de les fites a la qual caldrà arribar, generar la nostra energia renovable, per tal de fer un territori més amable, competitiu i ric”. Montfort ha assegurat també que aquesta “revolució industrial ha d’anar de la mà també del sector privat”.

            La Jornada ha comptat amb la ponència del Professor Josep Puig, doctorat en enginyeria industrial i vice-president d’Eurosolar. Amb el títol Lluitar contra el canvi climàtic generant energia in-situ i ex-situ per les empreses, el professor ha exposat els acords internacionals als quals s’ha arribat per tal de reduir les emissions de CO2 i ha recordat que Catalunya hi va participar. Puig ha assegurat que hi ha informes que reconeixen que “el món pot funcionar amb el 100% d’energia renovable. Hem de començar a fer una transició des de l’era del foc, en la que cremem per aconseguir energia, a l’era dels fluxos en la que hem d’aprendre a captar-los i utilitzar la seva energia”. Josep Puig ha explicat que ja hi ha grans empreses com Tesla, Coca Cola, General Motors o Apple que ja són alimentades 100% per energies renovables. A nivell local el professor ha apuntat al fet que la tendència haurà de ser de canvi de model “perquè les persones, entitats i empreses puguin invertir en la generació d’energia a casa seva, fomentant la solidaritat entre zones rurals i ciutats, aprofitant l’energia eòlica, assegurant una democràcia energètica”. En aquest sentit ha posat com a exemple l’experiència del projecte Viure de l’aire del cel.

            Seguidament les empreses del Penedès, Alcoholera CADES, Paperera Pere Valls, Celler Gramona, Turisme rural Masia Can Pascol i Celler Família Torres han explicat les seves experiències en l’autogeneració d’energia. També ha exposat les seves conclusions, Santi Martínez, gerent de l’elèctrica independent, Estabanell Energia.

            Finalment la directora de l’ICAEN, Assumpta Farran, ha tancat l’acte manifestant que cal “sortir de l’obsolescència del segle XX. El repte és la digitalització de l’energia de manera que es puguin gestionar òptimament aquestes energies renovables. De fet serà aquí on hi haurà el gran volum de les professions del futur”. Farran també ha assegurat que “cal deixar de queixar-se dels oligopolis i implicar-nos en el desenvolupament d'energies renovables com per exemple el projecte Viure de l'Aire que ha explicat el professor Josep Puig”.

 

Notícia Penedès TV

On Som

  • Plaça Penedès, 3, 3r, 2a
    08720 Vilafranca del Penedès

Contacte

  • 93 817 05 88

Hi som

De dilluns a divendres
de les 8h a les 15h

Segueix-nos